Onkel Haralds Tog

- Det holder mens det kører
Tilbage Næste

 

Startside
Kontakt
Mig og Onkel Haralds Tog
Hvad jeg ved om toget
Oversigt over vogne
Reklamer
Andet legetøj fra Onkel Harald
Fotoalbum
Restaurering
Hvad er det værd?
Køb-salg-bytte
Litteratur
Andre kilder
Teknotog der ligner
Fængsleslegetøj
Nyheder
Links

Litteratur

På denne side finder du en liste over bøger, artikler og tidsskrifter hvor jeg har fundet noget om Onkel Haralds Tog, se "Andre kilder" for at finde øvrige bøger og artikler, der skriver om gammelt legetøj.

Hvis du søger informationer om andet dansk legetøj, så er det bare frem med lånerkortet og gå på biblioteket med min liste i hånden - god jagt.

Søg evt. selv her:
www.bibliotek.dk

BOG
Torben Ziegler
Fra 40'erne til 80'erne
foto: Steen Hansen ... Jens Bruun-Petersen ... Torben Ziegler
1. udgave. 1987. [80] blade (flere pagineringer), illustreret
Forlag: Dansk Model Forlag
Bestil bogen på dit lokale bibliotek: Klik her

Torben Ziegler skriver at Onkel Harald er H. Ahlmann Olsen og at han i 1951 har sendt en hel landsby i str. 1:150 på markedet.

Avisartikel
Per Dabelsteen
Et Paradis for rigtige fædre
Dagbladet Politiken, 20. maj 1994, I Byen, side 3

Omtale af særudstilling "Danske legetøjstog" 20. maj - 31. oktober 1994 på Jernbanemuseet i Odense, udstillingen var udarbejdet af Torben Ziegler, Poul Petersen og Flemming Pryner og Onkel Haralds Tog indgik i udstillingen

Tidsskrift
Signalposten. - Årg. 28, nr. 2 (1992). - S. 101-103
"Onkel Haralds Tog" af Jens Bruun-Petersen
Bestil tidsskriftet på dit lokale bibliotek: Klik her

Jeg har fået tilladelse af Jens Bruun-Petersen til at gengive artiklen her på hjemmesiden, læs her.

Jens Bruun-Petersen er en kendt og fremragende jernbaneskribent, i denne udgave af signalposten gennemgår han vognparken og henviser til hvilke typer DSB vogne der er legetøjets forbillede.

I artiklen gengiver han billeder af toget som han tog i 1975, så hans artikel var på vej i 13 år, og lige så mange år måtte han vente på min respons :-)

Jeg kan fortælle at kranhuset kan drejes, jeg har i min samling en  trælastvogn, som er lavet med plads til 3 stolper i hver side, Jens skriver at de jalousier a la IVK, der er trykt på hans Tuborgvogn nok kan genfindes på kødvognen, jeg kan fortælle at det er helt korrekt. Af tilbehør ud over det, som Jens omtaler, findes der en æske med gods. Jens undrer sig over Røde Korsvognen, som i tiden omkring verdenskrigen burde have været grøn, på en at etiketterne med vogne er vognen faktisk grøn.

Artiklen slutter med en efterlysning fra redaktøren: "I øvrigt vil redaktøren gerne høre, om der er nogen af læserne, der kender mere til "Onkel Haralds Tog". Hvem producerede det? og hvor? Fandtes der andre vogne en dem, der er omtalt her?".

Bog
Tekno - billedalbum af Kaj Duelund Jørgensen
2005. 36 sider, alle illustreret i farver
Forlag: Kaj Duelund Jørgensen
Pris ved udgivelsen: kr. 150,00
Et gammelt ordsprog der siger: "at billeder fortæller mere end ord", det gælder i sandhed denne bog, der i billeder beretter om Teknos produktion af legetøj, dog undtaget de kendte modelbiler, på side 15 er der vist et billede af et trætog fra ca. 1956, der minder utroligt meget om "Onkel Haralds Tog", det har følgende vogne:

Tekno nr. 660 Lokomotiv, er med 37 cm lidt kortere end ekspreslokomotivet og er opbygget på samme måde og er ligesom OHT en blanding mellem en P og en R maskine
Tekno nr. 661 Lille Lokomotiv, er med 27 cm også lidt kortere, og ligner bortset fra huset, der er åbent bagtil
Tekno nr. 662 Kulvogn , ligner OHT
Tekno nr. 663 Personvogn ligner Bogie-Vogn og ser ud til at være samme størrelse, med lidt anderledes fordeling af vinduerne.
Tekno nr. 664 Tankvogn
Tekno nr. 665 Tipvogn, ser ud til at være længere end tipvognen i OHT

Det fremgår ikke af bogen om der er en relation til Onkel Haralds Tog, men ligheden er så slående at jeg vil kalde toget for en direkte kopi, jeg har talt med Kaj og han ved heller ikke om der er en forbindelse mellem de to tog.
Bestil bogen på dit lokale bibliotek: Klik her

Bog
Sove- og spisevogne i Danmark af John Poulsen
1980. 112 sider
Forlag: Kurland
Pris ved udgivelsen: kr. 188,00
Da der indgår Sove- og spisevogne i Onkel Haralds Tog er det relevant at studere baggrund og inspiration for disse vogne.
Bestil bogen på dit lokale bibliotek: Klik her.

Tidsskrift
Legetøjs tidende
nr. 1- 48, 1935 - 1980
Undertitel: Officielt medlemsblad for Danmarks Legetøjshandlerforening
Kan læses på læsesalene på Statsbiblioteket i Århus eller på Det Kongelige Bibliotek i København, i København kan årgangene 1935-1944 bestilles direkte, resten skal bestilles som special bestilling, hvor der indgives en bestilling pr. årgang, man da er flere årgange i et bind behøver man ikke bestille det hele, men bare det første årgang i et bind, følgende bind har jeg har fremme: 1945-49, 1950-52, 1953-54, 1955-56, jeg ved ikke hvordan de senere årgange er bundet ind.
Statsbiblioteket
Det Kongelige Bibliotek

Jeg har fundet følgende i Legetøjs Tidende:
12. årgang, nr. 9, september 1946, på side 9 er der en annonce for Onkel Haralds Tog og på side 10 er der en omtale.
17. årgang, nr. 10, oktober 1951, omtale: Nyt fra "Onkel Harald", omtale af Onkel Haralds By.
18. årgang, nr. 2, februar 1952, Annonce for "Onkel Haralds by"
19. årgang, nr. 5, maj 1953, annonce for "Onkel Haralds Huse"
22. årgang, nr. 12, december 1956, på side 5 vises et nyt trætog fra Tekno og på side 25 omtales toget og man hæfter sig ved ligheden med Onkel Haralds Tog, "for Aar siden kendte populære Varer".

På Det Kongelige Bibliotek fik jeg adgang til at læse dem på Læsesal vest, man skal bestille dem via REX, leveringestiden er 2-5 dage, da de ligger på fjern magasin, på læsesalen kan de ligge ubenyttet i 10 dage før de bliver sendt retur til magasinet. Hvis man ved hvilke sider man vil have kopier af kan man bestille disse direkte fra REX, de kommer så med posten i løbet af 1 - 3 uger.

Auktionskataloger
Frederiksberg Auktionshus. Special auktion
Periodicum (3-4 kataloger pr. år)
Statsbiblioteket
Frederiksberg Auktionshus